μοναδικες online αξιοθεατα κλειστε προσφορε πληροφοριες αξιοθεατα online αξιοθεατα σαντορινη εκδρομες πληροφοριες σαντορινης αξιοθεατα πληροφοριες προσφορε σαντορινης προσφορε online εκδρομες προσφορε μοναδικες πληροφοριες σαντορινη
 σαντορινης πληροφοριες αξιοθεατα εκδρομες
Αξιοθέατα   Μουσεία   Το Ηφαίστειο
 
Εισαγωγή

Η Σαντορίνη είναι το γνωστότερο ενεργό ηφαίστειο του Ηφαιστειακού Τόξου του Νοτίου Αιγαίου. Είναι ένα πολυσύνθετο στρωματοηφαίστειο με μία μεγάλη καλδέρα που σχηματίστηκε κατά τη διάρκεια διαφόρων μεγάλων και βίαιων εκρήξεων. Το νησί, εκτός από ένα μικρό μη ηφαιστειακό υπόβαθρο, αποτελείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από ηφαιστειακά πετρώματα, τα οποία διακρίνονται ως μία πολύχρωμη ακολουθία στα απότομα τοιχώματα της εντυπωσιακής καλδέρας. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα στη Σαντορίνη ξεκίνησε πριν από περίπου 2 Ma, όταν ήταν ένα μικρό στρογγυλό νησί, παρόμοιο με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων.

 

Η τελευταία μεγάλη έκρηξη της Σαντορίνης ήταν η Μινωική έκρηξη που συνέβη το 1613 π.Χ., κατά την ύστερη περίοδο του Χαλκού, και συγκλόνισε την ανατολική Μεσόγειο. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες εκρήξεις των ιστορικών χρόνων. Οι αποθέσεις της σχηματίζουν το παχύ λευκό κάλυμμα από στάχτη και κίσσηρη που καλύπτει σχεδόν όλο το νησί.

 

Το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης αποτελείται από την Σαντορίνη, τα νησάκια Χριστιανά 20 km νοτιοδυτικά και το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπο 7 km βορειοανατολικά. Η θέση των ηφαιστειακών κέντρων ελέγχεται από ένα μεγάλο ρήγμα με κατεύθυνση ΝΔ-ΒΑ που ξεκινά από τα Χριστιανά και καταλήγει στην Αμοργό. Αυτή είναι η κύρια δίοδος που επιτρέπει στο μάγμα να ανέβει από τα μεγάλα βάθη στην επιφάνεια.

 
 επισκεφθειτε πληροφοριες οικονομικες καθως καθως σαντορινη περιοχη πληροφοριες
 
 

Η Μινωική Έκρηξη

Η φοβερή Μινωική έκρηξη, πριν 3700 χρόνια, κατακρήμνισε το ηφαίστειο της Στρογγύλης και δημιούργησε τη σημερινή καλδέρα αφήνοντας πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας ένα δακτυλίδι από νησιά, τη Θήρα, τη Θηρασία και το Ασπρονήσι. Μετά τη δημιουργία της καλδέρας δακιτικό μάγμα άρχισε να αναβλύζει στον πυθμένα της θάλασσας χτίζοντας ένα ηφαιστειακό βουνό που θα αποτελέσει τα θεμέλια των Καμένων.

 

Η Μινωική έκρηξη συνέβη το 1613 π.Χ. περίπου κατά την Ύστερη Εποχή του Χαλκού. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες πλινιακές εκρήξεις της ιστορικής εποχής με δείκτη ηφαιστειακής εκρηκτικότητας 6. Εκτινάχτηκαν 30-40 km3 μάγματος. Το ύψος της εκρηκτικής στήλης υπολογίζεται σε 36-39 km. Επακόλουθο της έκρηξης ήταν η κατάρρευση του μαγματικού θαλάμου και ο σχηματισμός μίας μεγάλης καλδέρας που διεύρυνε μία προϋπάρχουσα.

Η τέφρα από την έκρηξη διασκορπίστηκε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο και πιθανότατα οδήγησε σε παγκόσμιες κλιματικές αλλαγές. Οι αποθέσεις τέφρας στη Σαντορίνη αποτελούνται από στάχτη και κίσσηρη με πάχος μέχρι 50 m. Η Μινωική έκρηξη κατέστρεψε ένα πλούσιο και οικονομικά και πολιτισμικά ανεπτυγμένο νησί. Από το 1969 οι ανασκαφές στην περιοχή του Ακρωτηρίου έφεραν στο φως μία σημαντική Κυκλαδική πόλη διάσημη για τις εκπληκτικές και καλοδιατηρημένες τοιχογραφίες.

 
  φωτογραφικο υλικο πληροφοριες σαντορινη
Σήμερα
Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στη Σαντορίνη και σε όλον τον ελληνικό χώρο εκδηλώνεται τον Ιανουάριο του 1950. Έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα εκτινάσσει τέφρα και βολίδες σε ύψος 1000 m. Ακολουθούν εκχύσεις λάβας που σχηματίζουν τα νεότερα ηφαιστειακά πετρώματα της Ελλάδας, τις λάβες Λιάτσικα, στη μνήμη ενός γεωλόγου μελετητή της Σαντορίνης. 
 

 

            περισσότερα    
                    
    ΧΡΗΣΙΜΑ       ΕΙΚΟΝΕΣ   ΧΑΡΤΕΣ     
                 

 

 

 

 

 


Πηγή πληροφοριών : Τμήμα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστημών, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

 


Santorini travel tours hotels
ξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,online