φαγητο σαντορινης παραδοσιακα προιοντα
 
Η Ελληνική Κουζίνα είναι διάσημη σε όλο τον κόσμο για τα πολύ γευστικά αλλά και υγιεινά πιάτα της. Η μαγειρική βασίζεται κατά πολύ στη χρήση ελαιολάδου, ενώ τα λαχανικά, τα χορταρικά, το χωμί, το ψάρι και κρεατικά όπως το κοτόπουλο, το χοιρινό και το αρνί, μπορούν να βρεθούν σε κάθε ελληνικό τραπέζι. Οι περίφημοι μεζέδες, ειδικά όταν συνοδεύονται με καλό κρασί, ούζο ή τσίπουρο, δίνουν μια ακόμα πινελιά γεύσης. Όπως και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, έτσι και στη Σαντορίνη, υπάρχουν μοναδικά τοπικά πιάτα, βασισμένα στα παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Αυτά τα πιάτα, αλλά και τα ποτά, είναι μέρος της οικονομικής ζωής και της πολιτιστικής κληρονομιάς του νησιού, καθώς επί αιώνες διαδραμάτισαν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη του τόπου, ειδικά μάλιστα τα κρασιά, που μέχρι και τις μέρες μας αποτελούν ισχυρό κομμάτι της τοπικής οικονομίας και εξάγονται σ' όλο τον κόσμο, καθώς φημίζονται για την ποιότητα και την εκλεκτή τους γεύση.
 
ΦΑΓΗΤΟ

 Φάβα Σαντορινιά 
Διάσημο τοπικό πιάτο. Η διαιτερότητά του έγγυται στο ότι η παρασκευή του γίνεται από ειδική ποικιλία φασολιών που φύονται μόνο στο νησί για περισσότερα από 3500 χρόνια, όπως απέδειξαν οι ανασκαφές στο Ακρωτήρι. Το ιδιαίτερα γόνιμο ηφαιστειογενές έδαφος είναι που κάνει την ποικιλία αυτή μοναδική.
 
 Καρδαμύδες 
Είναι χόρτα που μαζεύονται κυρίως την Άνοιξη από τους αμπελώνες και τα λειβάδια του νησιού. Σερβίρονται βραστά, κυρίως σαν συνοδευτικό σε ψάρι. Θεωρούνται εξαιρετικό φυσικό φάρμακο κατά της χοληστερόλης.
 
 Άσπρες μελιτζάνες 
Οι άσπρες μελιτζάνες είναι ένα ακόμα από τα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα της Σαντορίνης, με τη ευεργετική δράση του ηφαιστειογενούς εδάφους να τις κάνεις μοναδικές. Είναι πιο γλυκές από τις κοινές μελιτζάνες και δεν απορροφούν τόσο πολύ λάδι όταν τηγανίζονται. Το πιο γνωστό πιάτο για να τις γευτείτε είναι η παραδοσιακή μελιτζανοσαλάτα, που σερβίρεται ως ορεκτικό. .
 
 Χλωρό τυρί 
Πρόκεται για φρέσκο τυρί με κρεμώδη υφή. Παρότι είναι ιδιαίτερα γευστικό, δύσκολα θα μπορέσετε να το παραγγείλετε σε κάποιο εστιατόριο καθώς παρασκευάζεται σε μικρές ποσότητες, κυρίως για οικιακή χρήση και όχι για διάθεση στο εμπόριο.
 
 Σαντορινιές ντομάτες 
Τελευταίες, αλλά καλύτερες, οι μικρές ντομάτες της Σαντορίνης. Είναι πεντανόστιμες και γλυκές, αλλά και πολύ ζουμερές. Ήταν για αιώνες ένα από τα κύρια εξαγώγιμα προϊόντα του νησιού. Σερβίρονται τηγανιτές σαν μεζές, γίνονται γλυκό του κουταλιού, ενώ το πιο διάσημο πιάτο είναι οι ψευτοκεφτέδες, που κάποτε ήταν φαγητό των φτωχών που έφτιαχναν κεφτέδες με ντομάτες, μην έχοντας χρήματα για να αγοράσουν κρέας. Σήμερα θεωρείται ένας από τους πιο εκλεκτούς μεζέδες.
 
ΠΟΤΑ

 Κρασί Βινσάντο 
Η παραγωγή του Βινσάντο είναι πανάρχαια παράδοση για τη Σαντορίνη, με ιστορία χιλιάδων ετών. Όπως υποδηλώνει και το ιταλικής προέλευσης όνομα (κρασί των Αγίων), το κρασί αυτό παράγεται και στην Ιταλία, αλλά από το 2002, με απόφαση της Ε.Ε. μόνο οι παραγωγοί της Σαντορίνης μπορούν να χρησιμοποιούν την ονομασία "Βινσάντο", καθώς αποδεδειγμένα είναι τοπικό προϊόν του νησιού. Το Βινσάντο είναι γνωστό για το πορτοκαλόχρυσο χρώμα του και τη γλυκιά του γεύση και παράγεται με πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές που πιστοποιούν τη μοναδικότητά του.
 
 Κρασί Ασσύρτικο 
Το ασσύρτικο είναι η κυριότερη ποικιλία σταφυλιών της Σαντορίνης και το κρασί που παράγεται από αυτή είναι σήμερα το κυριότερο εξαγώγιμο προϊόν της Σαντορίνης, διάσημο σε όλο τον κόσμο για την άριστη ποιότητα και γεύση του. Το Ασσύρτικό, όπως και τα άλλα κρασιά της Σαντορίνης, οφείλουν τη μοναδική τους γεύση στο γεγονός ότι το ηφαιστειογενές έδαφος του νησιού δεν ευνοεί την ανάπτυξη του παράσιτου της φυλλοξέρας, επιτρέποτνας έτσι σε πολλές από τις ρίζες σε αμπελώνες να έχουν ηλικία ακόμα και εκατοντάδων ετών.
 
 κουζινα προιοντα φαγητο πληροφοριες
 

Santorini travel tours hotels
ξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,onlineξενοδοχεία, εκδρομές, Σαντορίνη,online